Wat is een hypotheek?

Een hypotheek is een lening die u gebruikt om een woning te kopen. Wanneer u een huis koopt, doet u een aanbetaling in contanten (gewoonlijk ten minste 5% van de prijs van het onroerend goed) en betaalt u de rest met een hypotheek van een bank of bouwvereniging. Vervolgens betaalt u de hypotheek plus rente in maandelijkse termijnen over een vastgesteld aantal jaren terug. Bekijk onze korte, gemakkelijk te begrijpen video voor de basisprincipes over hoe hypotheken werken.

Welke soorten hypotheken zijn er?

Vrijwel alle hypotheken worden ofwel geclassificeerd als aflossingshypotheken, waarbij u elke maand een deel van de lening en een deel van de rente terugbetaalt, of alleen rentehypotheken, waarbij u elke maand alleen rente betaalt en aan het eind van de hypotheekperiode het oorspronkelijk geleende bedrag terugbetaalt. Het is af en toe mogelijk om een gedeeltelijke aflossing en een gedeeltelijk rentevrije basis te hebben, maar dit is zeer zeldzaam. Binnen deze twee hypotheekcategorieën zijn er verschillende soorten overeenkomsten waaruit u kunt kiezen. De meest voorkomende zijn: vastrentende hypotheken tracker hypotheken korting hypotheken offset hypotheken.

U kunt een breed overzicht van elk in onze gids voor hypotheektypen, of klik op de bovenstaande links om meer te leren over de individuele opties in meer detail. Het type hypotheek dat u kiest is meestal slechts geldig voor een bepaald aantal jaren – meestal tussen twee en tien – bekend als de introductie- of dealperiode. Daarna wordt u overgezet op een standaard variabele rente hypotheek, die meestal een hogere rente heeft. Om deze reden kiezen de meeste mensen ervoor om op dat moment over te stappen naar een nieuwe deal – bekend als oversluiten. Enkele belangrijke zaken die van invloed zijn op uw hypotheekkeuze en de beschikbare aanbiedingen zijn: hoeveel u hebt gespaard voor een aanbetaling het type woning dat u koopt – een huis, appartement, nieuwbouw etc de lengte van de tijd die u wilt aflossen van de hypotheek (bekend als de hypotheektermijn) hoeveel u zich kunt veroorloven in maandelijkse hypotheekbetalingen of u gebruik maakt van regelingen, zoals

Hulp bij het afsluiten van een hypotheek

Een onafhankelijke hypotheekadviseur kan u adviseren over de beste optie voor u. Aanbiedingen vergelijken Voor welk type hypotheek u ook gaat, u zult rente moeten betalen over de lening – maar u moet niet alleen op basis van het rentepercentage een aanbieding kiezen. Dat komt omdat u meestal ook een vergoeding moet betalen voor het afsluiten van uw hypotheek (vaak een afsluitprovisie genoemd) – en deze zijn vaak hoger bij hypotheken met een lage rente. Afhankelijk van uw omstandigheden kan een hypotheek met een iets hogere rente en lagere afsluitkosten het beste voor u zijn. Meer informatie: de beste hypotheekdeals vinden Wat is een principe-overeenkomst? Als u klaar bent om woningen te gaan bezichtigen, kan een makelaar u vragen of u een principehypotheekovereenkomst (AIP) hebt.

Een AIP, ook wel bekend als een principebesluit, is een verklaring van een bank waarin staat dat zij in principe bereid is u een bepaald bedrag te lenen, mits de betaalbaarheid volledig is gecontroleerd. Met een AIP kunt u uw budget aantonen aan makelaars en aan verkopers laten zien dat u een serieuze koper bent. Echter, het hebben van een AIP is niet altijd nodig en kan in sommige omstandigheden een deuk in uw credit score veroorzaken, dus vraag makelaars in uw omgeving of u er een nodig heeft voordat u een aanvraag indient.

Maximaal hypotheek berekenen

Het berekenen van de maximale hypotheek op inkomen en op basis van de marktwaarde van uw droomhuis is gebeurd, hoe nu verder? Heeft u overwaarde of spaargeld dan kan u dus meer bieden dan dat uw maximale hypotheek bedraagt. Let wel op! U kan 90% van de te verwachten verkoopprijs van de oude woning minus de huidige hypotheekstand van die woning gebruiken om hoger te bieden. Het verruimt uw mogelijkheid om hoger te bieden of het verlaagt uw maximale hypotheekbedrag.

Aanbiedingen vergelijken

Voor welk type hypotheek u ook gaat, u zult rente moeten betalen over de lening – maar u moet niet alleen op basis van het rentepercentage een aanbieding kiezen. Dat komt omdat u meestal ook een vergoeding moet betalen om uw hypotheek op te zetten (vaak een afsluitprovisie genoemd) – en deze zijn vaak hoger bij hypotheken met een lage rente. Afhankelijk van uw omstandigheden kan een hypotheek met een iets hogere rente en lagere afsluitkosten het beste voor u zijn. Meer informatie: de beste hypotheekdeals vinden

Wat is een principe-overeenkomst?

Als u klaar bent om woningen te gaan bezichtigen, kan een makelaar u vragen of u een principehypotheekovereenkomst (AIP) hebt. Een AIP, ook wel bekend als een principebesluit, is een verklaring van een bank waarin staat dat zij in principe bereid is u een bepaald bedrag te lenen, mits de betaalbaarheid volledig is gecontroleerd. Met een AIP kunt u uw budget aantonen aan makelaars en aan verkopers laten zien dat u een serieuze koper bent. Een AIP is echter niet altijd nodig en kan in sommige gevallen een deuk in uw kredietscore veroorzaken, dus vraag makelaars in uw omgeving of u er een nodig hebt voordat u een aanvraag indient. Hoe lang duurt een hypotheekofferte? Wanneer u een hypotheek aanvraagt en een formele offerte van een geldverstrekker ontvangt, is deze meestal slechts gedurende een bepaalde periode geldig. De meeste hypotheekoffertes zijn drie tot zes maanden geldig – hoewel er langere offertes beschikbaar zijn voor nieuwbouwwoningen – en als u uw aankoop niet binnen deze tijd afrondt, moet u om een verlenging vragen. In sommige gevallen betekent dit dat u opnieuw door de betaalbaarheidsbeoordelingen van de bank moet. Wat is een hypotheekadviseur? Het zoeken naar een hypotheek kan ingewikkeld zijn, maar u kunt tijd en geld besparen door gebruik te maken van een hypotheekmakelaar (een professionele adviseur die namens u een hypotheek kan vinden en aanvragen). Sommige hypotheken zijn alleen beschikbaar via makelaars (’tussenpersonen’), maar in andere gevallen is het tegenovergestelde waar en krijgt u de deal alleen als u zelf een aanvraag indient. Een ‘whole-of-market’ makelaar bekijkt de hele hypotheekmarkt en beveelt de juiste deal voor u aan. Lees meer: het kiezen van een hypotheekadviseur

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *